01/05/2013

Kasseien Parijs-Roubaix

Vandaag stond de Superklassieker op het programma. Dat is een combinatie van de Ronde Van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

Ik ben gestart om 8u20 en wou de kasseien van Parijs Roubaix eens proberen. De hellingen zag ik niet zo zitten, daarom had ik een wat alternatieve route gekozen. Ik had gemerkt in de routebeschrijving dat de 85km iets voorbij Pecq over de Schelde liep. Ideale plaats om daar het parcours te vervoegen.

Na de start in Oudenaarde ben ik onmiddellijk de Schelde over gefietst om na wat draaien en keren in de stad de rivier te volgen tot in Pecq. Aanvankelijk verliep alles vlot, maar na 5km in Melden was de weg versperd. Werken aan de dijk. Ik ben dan maar naar het dorp van Melden gereden om te proberen via een alternatieve route opnieuw aan de Schelde te geraken. Ik volgde de Scheldevalleiroute tot op het punt waar die naar links ging, terwijl de Schelde rechts lag. Ik ging dus rechts, maar had de route beter gevolgd, want wat verder stopte de weg gewoon midden in het veld. Opnieuw rechtsomkeer en terug. Via een stuk van de Eddy Merckxroute kwam ik wat verder toch opnieuw aan de Schelde.

Door dat draaien en zoeken had ik op dat moment een gemiddelde van 25,7 km/u. Van dan af ging het in sneltempo. Ik kon zonder echt te forceren een gemiddelde van 34-35 km/u aanhouden en zag mijn gemiddelde snelheid constant toenemen. Na 1 uur fietsen had ik al 29,5 km afgelegd. Na 33 km langs de Schelde bereikte ik het parcours.

Na 50 km doemde de eerste kasseistrook op: Carrefour de l'Arbre. Ik vermoed dat men bij het leggen van deze baan gewoon de kasseien op een vrachtwagen gelegd heeft en er dan hier en daar wat uit gekieperd. Zo een putten en bulten, dat had ik nog nooit gezien. Links en rechts van de baan wat minder fortuinlijke collega's die bezig waren met het vervangen van hun binnenband. Aan het einde van deze strook rechts, 100 meter asfalt en dan links de kasseistrook van Gruson op. Hier ook dezelfde taferelen. Daarna was het weer wat rustig tot in Hem, waar we opnieuw de kinderkopjes over gestuurd werden. Ver kon het van hieruit niet meer zijn naar Roubaix, ik denk dat we daar op een 5 km van de piste zaten.

Het laatste stukje kassei net voor de piste is eigenlijk het vernoemen niet waard, dat ligt erbij als een asfaltbaan. De bocht om de piste op te draaien, dat is echt wel kicken. Vooral omdat ik daar net op kop van een groepje zat. In geen tijd zat het rondje wielerbaan erop en kon ik naar de bevoorrading. In iets minder dan 2u30 had ik de 66,8 km naar Roubaix afgelegd.

2013-05-01 11.08.44.jpg

Op de bevoorrading bleef ik deze keer wat langer dan anders. Ik moest trouwens nog terug. Na een kwartiertje opnieuw de fiets op richting Oudenaarde.

Dat ging heel wat minder vlot, want deze keer zat de wind tegen. 40 km beuken tegen de wind, het grootste gedeelte gans alleen. Op sommige plaatsen waaide die zo hard dat ik het gevoel had dat mijn benen gingen ontploffen, terwijl ik amper 20 km/u haalde.

Ik kwam uiteindelijk net voor 13u in Oudenaarde aan. Op de teller 109,438 km in een tijd van 4:12:59. Het was geleden van het jaar 2000 dat ik nog eens een afstand gefietst heb van boven de 100 km. Toen reed ik de Gordel in Brussel. De rit was lastig, zeker op het einde, maar toch denk ik dat ik hier volgend jaar opnieuw start.

17:26 Gepost door Herman in WT | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

31/12/2012

Terugblik 2012

114-122

Sinds mij laatste bericht fietste ik nog 9 tochten met de MTB, in Hertsberge, Essen, Kleit, Zoersel, Veldegem, Stekene, Wingene, Assebroek en de laatste gisteren in Vinderhoute.

Op het einde van het jaar is het ook de gewoonte om eens terug te blikken naar 2012:

- 1 wielerwedstrijd, meteen ook mijn eerste ooit.

- 3 keer gefietst op de wielerpiste in Gent.

- 58 toertochten met de koersfiets en goud in de Bokaal 2012.

- 33 toertochten met de mountainbike.

- 6 loopcrossen en 3 volkscrossen.

- 6 pistemeetings met telkens de sprint en de kampnummers, brons op het provinciaal kampioenschap kampnummers en zilver in de sprint.

- 8 stratenlopen.

- 2 duo duathlons, samen met Nina in Geel en met Lisa in Geluwe.

- 2 trio triathlons, samen met Nina en Iemke in Izegem en met Ine en Peter in Gent.

In het klassement van de VWB sta ik momenteel op de 29ste plaats op meer dan 33.000 deelnemers. Het doel dit jaar was de top-100 halen.

Aan alle lezers mijn beste wensen en een voorspoedig 2013.

10:22 Gepost door Herman in Cross, Duatlon, MTB, Piste, Stratenloop, WT | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

23/10/2012

Update

82-100

Het is al bijna 2 maand geleden dat ik nog een berichtje gepost heb. Reden genoeg om een update te plaatsen. In die twee maand heb ik natuurlijk niet stil gezeten.

Het seizoen met de koersfiets is intussen sinds eind september afgelopen. Ik fietste volgende toertochten:
25/08: Sint-Amands
26/08: Sluiskil
26/08: Philippine
01/09: Buggenhout
02/09: Nevele
08/09: Lochristi
09/09: Sint-Lievens-Houtem
15/09: Nieuwkerken-Waas
16/09: Axel
22/09: Maldegem
In Sint-Lievens-Houtem werd de Serge Baguet Classic gereden. Daar was TV-Oost van de partij. Als je goed kijkt in het filmpje zie je mij een paar keer door het beeld schuiven. Het seizoen eindigde in Maldegem met een lekke band op slechts één kilometer van de finish. Hopelijk rij ik volgend seizoen wat minder lek.
Op 7 oktober haalde ik mijn koersfiets nog eens van stal voor de slotrit van de Ghostbikers.

Vanaf 29 september werd de mountainbike van stal gehaald.
29/09: Ruiselede
06/10: Landegem
13/10: Aalter
20/10: Mariakerke
21/10: Hooglede
De rit in Hooglede was er eentje die nog lang in het geheugen zal blijven plakken. Zoveel modder had ik nog nooit gezien. Af en toe werden we ook gewoon tussen twee maisvelden gestuurd waar niet eens een pad lag (of misschien was het al verdwenen). Omdat ik aan de late kant gestart ben, was het terrein ook fel omgeploegd en herschapen in een modderpap van een 15-tal cm. Sinds zondag weet ik ook waarvoor het kleinste kettingwieltje vooraan dient. Ik had daar nog nooit op gereden.

In het klassement van de Vlaamse Wielrijdersbond sta ik momenteel op een 33ste plaats en in de Bokaal 2012 van de Vlaamse Bond voor Rijwieltoerisme haalde ik een gouden medaille.

Ik liep nog twee stratenlopen: de Blommeghemloop in Marke en de Bruggenloop in Kortrijk. Daar behaalde ik de 128ste plaats op de 5km.

Op 1 september kon ik beslag leggen op de bronzen medaille op het provinciaal kampioenschap 400m van de WVLVTAV.

Dit weekend tenslotte liep ik mijn eerste cross van het najaar in Ingelmunster.

20:05 Gepost door Herman in Cross, MTB, Piste, Stratenloop, WT | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25/08/2012

Duatlon - Triatlon - Toertochten

76-81

Met een duo duatlon en twee trio triatlons stond augustus nog eens in het teken van de competitie.

Op 5 augustus stond ik samen met Nina aan de start van de duo duatlon in Geel. Daar heb ik opnieuw mijn deel van de pech gehad. Al na de eerste ronde reed ik lek achteraan. Ik had er precies een voorgevoel van toen ik vertrok en had mijn twee reservewielen mee genomen. Martine stond met de wielen aan het uitdraaien van de lus op het einde van elke ronde. Daar lagen de meeste steentjes op het parcours. De omstaanders hadden met haar wielen al wat staan lachen, maar toen ik ze toch nodig had kregen ze lik op stuk. Toen ik na de eerste ronde de lus indraaide hoorde ik een luide psssst en voelde ik onmiddellijk dat ik op de velg zat. Tot aan Martine was het niet zo ver meer, dus reed ik door op de velg. Eens bij Martine het wiel eruit en het andere erin. Dat ging redelijk vlot (gewisseld in 70 seconden) maar toen ik opnieuw wou aanzetten lag mijn ketting er vooraan ook nog af. Daar heb ik vermoedelijk onze 5de plaats verspeeld. We werden uiteindelijk 6de op 8.

IMGP8629.JPG

Op 11 en 12 augustus fietste ik tweemaal de toertocht in Gontrode. Op zaterdag de 35km en op zondag de 75.

Op 15 augustus stond traditioneel de trio triatlon van Izegem op het menu. Vorig jaar eindigden we 13de, maar dit jaar zat er meer in. Ik had stilletjes gedroomd van het podium, maar dat is niet gelukt. Iemke zwom, ik fietste en Nina liep. En we hebben een prachtig resultaat neergezet. Geen pech dit keer, ik ben ondertussen overgeschakeld op een nieuw merk buitenband. Alles liep op wieltjes waardoor we beslag konden leggen op de 7de plaats op 18 ploegen in onze categorie (2 dames en 1 heer). En onze tijd was maar liefst 12 minuten beter dan die van vorig jaar.

IMGP8660.JPG

Zaterdag 18 augustus 80 km losgefietst in de toertocht Melle-Muur-Melle. De Muur heb ik wel niet gezien, de 80km passeerde daar niet.

Zondag 19 augustus stond team abc aan de start van de Mr T triatlon in Gent. Ik vormde ploeg met Ine en Peter. Pirmin was er ook bij, hij vormde team met twee medestudenten en had ingeschreven onder de toepasselijke naam Bacchus. Ine liep ook nog in team aba, waar haar papa Tonny fietste. De omgevingstemperatuur bedroeg meer dan 30 graden.

In de wisselzone voor de fietsen stond naast een aantal BV's van VTM ook Ilio Keisse van Quick Step. Omdat Ine 10 seconden sneller zwom dan Ilio zijn zwemmer konden we voor hem aan het fietsen beginnen. Lang heb ik echter van mijn voorsprong niet kunnen genieten, want toen ik de Blaarmeersen uit draaide zat ik al 100m achter. Tonny probeerde te volgen, maar ook hij moest onherroepelijk lossen. Ik werd bijgehaald door een duo dat ongeveer mijn tempo fietste. Toen ik aan mijn derde ronde begon zag ik Pirmin aan de kant staan. Hij was zijn band aan het wisselen. Deze keer hadden we de reservewielen niet bij. Daarmee heeft hij zeker 5 minuten verloren. Aan het einde van mijn derde ronde werd ik opeens voorbij gesneld door Ilio, die al aan kwam. Toch ben ik zeer tevreden over mijn fietsen, want ik lukte een ferm PR. Mijn eerste keer dat ik een gemiddelde haalde van boven de 34km/u.

We kunnen terugblikken op zeer mooie resultaten. Er stonden 133 teams aan de start. Team aba werd 45ste in een tijd van 1:13:04, mijn team abc werd 60ste in een tijd van 1:15:59 en Bacchus haalde ondanks pech toch nog de 112ste plaats.

IMGP8779.JPG

16:53 Gepost door Herman in Duatlon, WT | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

12/08/2012

Duatlon - Stratenloop - WT

69-75

De laatste twee weken heb ik alweer vijf toertochten gefietst: In Verrebroek, Sint-Jan-In-Eremo, Ertvelde, en dit weekend tweemaal in Gontrode.

De tocht in Verrebroek op 28 juli werd grotendeels in Zeeland gefietst. Alleen haalde ik daar over de 47,5km een niet onaardig gemiddelde van 29,1km/u.

De dag nadien werd samen met Pirmin gefietst in Sint-Jan-In-Eremo. Als Pirmin mee is halen we meestal een hoger gemiddelde: 31,4km/u over de 60km en dat ondanks twee lekke banden van mijnentwege.

In Ertvelde fietste ik de kortste afstand, want in de namiddag stond de Kriekeloop in Ingelmunster op het programma. Ik startte in de jogging van 2km. Spijtiggenoeg wordt hiervan geen rangschikking opgemaakt.

IMGP8449.JPG

Op 5 augustus ging het samen met Nina richting Geel voor de duo duatlon. Ik had voor alle zekerheid maar mijn stel reservewielen meegenomen. De laatste tijd heb ik al verscheidene malen lek gereden en indien dit vandaag het geval zou zijn kon ik toch nog altijd op de velg verder rijden. Er stonden 8 duo's aan de start. Nina kwam als eerste dame de wisselzone in gelopen. Op dat moment zaten we op plaats vijf bij de duo's. Mijn eerste ronde van 7km fietste ik elke kilometer in minder dan 1:50. Ik zat op dat moment in een pelotonnetje dat er een goed tempo op nahield. Toen ik op het einde van de eerste ronde de lus indraaide hoorde ik een luide pssst. Achteraan lek. Gelukkig op 150m van de plaats waar Martine stond met mijn reservewielen. Ondanks het feit dat daardoor mijn tempo gebroken was haalde ik toch nog een gemiddelde van 32,5km/u. Uiteindelijk zijn we zesde geëindigd, zonder die lekke band had het vermoedelijk vijfde geweest. Ondertussen ben ik achteraan overgeschakeld op een nieuw merk buitenband.

IMGP8628.JPG

IMGP8609.JPG

Dit weekend fietste ik twee maal in Gontrode, aan een rustig tempo. In het klassement sta ik momenteel 25ste op 28.500 deelnemers.

21:03 Gepost door Herman in Duatlon, Stratenloop, WT | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

22/07/2012

Toertochten update

61-68

Mijn vorig bericht eindigde met Boom, dit begint ermee. Zowel op zaterdag als op zondag waren hier 8 punten te verdienen en die wou ik toch niet laten liggen. Zondag was het wel met de MTB te doen. De tocht speelde zich af in een oude kleiput en dat stond garant voor een paar spectaculaire hellingen en afdalingen. Niet ver na de start verloor ik het opzetstukje van mijn linkerpedaal, waardoor ik erg gehinderd werd bij het fietsen. Het valt echt niet mee om te trappen op een klikpedaal zonder klikplaatje op je schoen. Het andere opzetstukje begaf het iets over halfweg waardoor het trappen nog moeilijker werd. Daarenboven moest ik ook nog eens vol in de modder trappen omdat de fietser voor mij bleef steken. Daarmee was de schoen ook nog nat, waardoor ik constant op het ijzer zat te glijden. Toch was ik nog niet aan het einde van mijn pech. Ik verloor wat verder het evenwicht, moest wat door de linkerknie, voldoende om de wonde van de week ervoor opnieuw te openen. En tenslotte brak mijn zadel. Toen was er geen fietsen meer aan. Gelukkig zat ik bijna aan de aankomst.

De week erna ging het er iets rustiger aan toe. Ik fietste op zaterdag 50km in Heestert samen met Ine en op zondag 30km met de tandem. Met Martine achterop fietsten we het grootste gedeelte in de pletsende regen. Op woensdag 11/7 werd deze tocht nogmaals gefietst. Deze keer reed ik 60km alleen.

IMGP8224.JPG

In het weekend van 14-15 fietste ik op zaterdag met de MTB in Aalter. Alweer in de regen, maar dat is prachtig MTB weer. Ik herinner mij nog dat het laatste stuk veldwegel zeer lang en zeer lastig was. Zondag deed ik mee aan de zomerfeestentocht in Weerde (Zemst). Toen ik al bijna in Aalst was kregen we telefoon van Pirmin die meldde dat mijn schoenen nog thuis stonden. Ik had zijn schoenen mee genomen. Van terugkeren was geen sprake, dus dan maar gefietst met een paar schoenen dat welgeteld vier maten te groot was. Maar al bij al viel het nog mee.

Gisteren vertrokken Pirmin en ik in Maldegem voor een tochtje van 68 km. Met Pirmin erbij is het meestal geen plezierritje, maar wordt er gevlamd van begin tot einde. We halen dan ook geregeld anderen in, die dan dikwijls niet aan de verleiding kunnen weerstaan om zich in ons wiel te nestelen. Gisteren hadden we er zo ene aan ons been. Kilometers bleef hij zitten in ons wiel, terwijl wij aan de kop aan het sleuren waren. Ik had al een paar keer geprobeerd om net voor een bocht het tempo te laten zakken om dan fel op te trekken, maar telkens reed hij het gat opnieuw toe. Aan een afslag naar links was hij toch sneller dan ons door de bocht en reed hij eindelijk aan de kop. Maar dan kon hij ineens maar een snelheid van 27km/u meer ontwikkelen. Dat was niet naar de zin van Pirmin, die er een ferme snok aan gaf. Ik moest mij dubbel plooien om zijn wiel te houden. Wat verder keek ik om en zag dat hij er af was. Aan kilometer 68 hadden we een gemiddelde van 30,6km/u. Het vet was toen bij ons ook van de soep, maar we zaten nog tussen de velden. De aankomst was bijlange nog niet in zicht. De vooropgestelde 68km werden er uiteindelijk 73.

Deze morgen stond ik alleen aan de start in Wolvertem voor de anti krampenrit. Start in Wolvertem, via Merchtem en Buggenhout naar Dendermonde, Zele en Hamme om dan langs een andere weg dezelfde gemeenten aan te doen in omgekeerde volgorde en zodoende terug te keren naar Wolvertem. Ik had mij voorgenomen om de 65km te rijden en het rustig aan te doen na het ritje van gisteren. Ik zat echter onmiddellijk in een goed tempo en aan de bevoorrading halverwege had ik een gemiddelde van boven de 30. Daar vertrok ik met achter mij een peloton van een wielertoeristenclub. Op de bergop van de brug in Dendermonde kwamen ze mij allen voorbij, maar in de afdaling kon ik mijn wagonnetje toch nog aanhaken. Ze reden eigenlijk goed door, constant boven de 30. Zo had ik in Wolvertem nog altijd een gemiddelde van 30,4, en dat had ik zeker na gisteren niet verwacht.

Intussen is het klassement van de Vlaamse Wielrijdersbond up-to-date. Ik sta momenteel op de 21ste plaats. De lijst is 27.270 namen lang.

18:49 Gepost door Herman in MTB, WT | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

30/06/2012

Fietsen Lopen Fietsen Lopen Fietsen ...

54-60

Op 16 en 17 juni reed ik twee maal in Waarchoot. De zaterdag de korte afstand samen met Pirmin en op zondag de lange met mijn club. Zaterdag pikte ik ook nog de Breughelloop in Rekkem mee.

Vorig weekend opnieuw fietsen en lopen. Zaterdagmorgen in Drongen de fietstocht en in de namiddag de 300m op de piste in Brugge. Met ons gemiddelde van boven de 30 was het vet van de soep in de namiddag, maar omdat ik alleen aan de start stond kan ik opnieuw een zege aan mijn sprintlijstje toevoegen.

Zondag werd een semi-klassieker gereden in De Klinge. Al van bij de start zat ik in een groepje dat goed door fietste, ook al viel de regen met bakken uit de lucht. Na een 20 tal kilometer lag er een oliespoor op de baan. In de eerste bocht die daar op volgde schoof ik onderuit. Ik was trouwens niet de enige in die bocht. Linker knie, linker hand en linker elleboog geschaafd. De linkerkant van mijn bekken kreeg een ferme tik en ik kletste daarenboven ook nog met mijn hoofd tegen de grond. Mijn valhelm perte totale, op 4 plaatsen gebarsten, maar aan mijn hoofd gelukkig niets. Daarmee is het nut van een valhelm nog maar eens bewezen. Na die val was de fun er eigenlijk af en toen ik aan het Provinciaal Domein in Wachtebeke passeerde besloot ik om maar direct naar huis te fietsen om de wonden te verzorgen.

Deze morgen stond de Summerbike tocht in Boom op het programma. Pirmin had er duidelijk zin in. De eerste 40 km werden afgehaspeld aan een gemiddelde snelheid van 31,8km/u. Dan begon mijn achterwiel opeens erg rare bewegingen te maken. Ik wipte constant op en neer, het leek wel of ik op kassei aan het fietsen was. Een leegloper was het zeker niet, dus maar even gestopt om te kijken wat er aan de hand was. De band vertoonde een buil. Ik liet wat druk uit de banden. We waren nog maar net over halfweg en misschien zou het zo lukken om de finish te bereiken. Echt door fietsen durfde ik niet meer en zeker niet in de bochten. Een klapband in een bocht is geen pretje. Op die manier bereikten we toch de finish. Het gemiddelde was daar wel gezakt naar 29,7.

Thuis heb ik de band aan een onderzoek onderworpen. Op de plaats waar de buil zat is de rubber op het loopvlak ingevreten. Vermoedelijk is dit nog een nawee van het oliespoor van vorige week, want het bandje was nog geen maand in gebruik.

19:53 Gepost door Herman in Piste, Stratenloop, WT | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |