01/05/2013

Kasseien Parijs-Roubaix

Vandaag stond de Superklassieker op het programma. Dat is een combinatie van de Ronde Van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

Ik ben gestart om 8u20 en wou de kasseien van Parijs Roubaix eens proberen. De hellingen zag ik niet zo zitten, daarom had ik een wat alternatieve route gekozen. Ik had gemerkt in de routebeschrijving dat de 85km iets voorbij Pecq over de Schelde liep. Ideale plaats om daar het parcours te vervoegen.

Na de start in Oudenaarde ben ik onmiddellijk de Schelde over gefietst om na wat draaien en keren in de stad de rivier te volgen tot in Pecq. Aanvankelijk verliep alles vlot, maar na 5km in Melden was de weg versperd. Werken aan de dijk. Ik ben dan maar naar het dorp van Melden gereden om te proberen via een alternatieve route opnieuw aan de Schelde te geraken. Ik volgde de Scheldevalleiroute tot op het punt waar die naar links ging, terwijl de Schelde rechts lag. Ik ging dus rechts, maar had de route beter gevolgd, want wat verder stopte de weg gewoon midden in het veld. Opnieuw rechtsomkeer en terug. Via een stuk van de Eddy Merckxroute kwam ik wat verder toch opnieuw aan de Schelde.

Door dat draaien en zoeken had ik op dat moment een gemiddelde van 25,7 km/u. Van dan af ging het in sneltempo. Ik kon zonder echt te forceren een gemiddelde van 34-35 km/u aanhouden en zag mijn gemiddelde snelheid constant toenemen. Na 1 uur fietsen had ik al 29,5 km afgelegd. Na 33 km langs de Schelde bereikte ik het parcours.

Na 50 km doemde de eerste kasseistrook op: Carrefour de l'Arbre. Ik vermoed dat men bij het leggen van deze baan gewoon de kasseien op een vrachtwagen gelegd heeft en er dan hier en daar wat uit gekieperd. Zo een putten en bulten, dat had ik nog nooit gezien. Links en rechts van de baan wat minder fortuinlijke collega's die bezig waren met het vervangen van hun binnenband. Aan het einde van deze strook rechts, 100 meter asfalt en dan links de kasseistrook van Gruson op. Hier ook dezelfde taferelen. Daarna was het weer wat rustig tot in Hem, waar we opnieuw de kinderkopjes over gestuurd werden. Ver kon het van hieruit niet meer zijn naar Roubaix, ik denk dat we daar op een 5 km van de piste zaten.

Het laatste stukje kassei net voor de piste is eigenlijk het vernoemen niet waard, dat ligt erbij als een asfaltbaan. De bocht om de piste op te draaien, dat is echt wel kicken. Vooral omdat ik daar net op kop van een groepje zat. In geen tijd zat het rondje wielerbaan erop en kon ik naar de bevoorrading. In iets minder dan 2u30 had ik de 66,8 km naar Roubaix afgelegd.

2013-05-01 11.08.44.jpg

Op de bevoorrading bleef ik deze keer wat langer dan anders. Ik moest trouwens nog terug. Na een kwartiertje opnieuw de fiets op richting Oudenaarde.

Dat ging heel wat minder vlot, want deze keer zat de wind tegen. 40 km beuken tegen de wind, het grootste gedeelte gans alleen. Op sommige plaatsen waaide die zo hard dat ik het gevoel had dat mijn benen gingen ontploffen, terwijl ik amper 20 km/u haalde.

Ik kwam uiteindelijk net voor 13u in Oudenaarde aan. Op de teller 109,438 km in een tijd van 4:12:59. Het was geleden van het jaar 2000 dat ik nog eens een afstand gefietst heb van boven de 100 km. Toen reed ik de Gordel in Brussel. De rit was lastig, zeker op het einde, maar toch denk ik dat ik hier volgend jaar opnieuw start.

17:26 Gepost door Herman in WT | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |