31/03/2007

Strand- en duinenloop Oostduinkerke

 
IMGP1422 - kopie

De garnaalvisser van Oostduinkerke had de wind van achter. Wij kregen hem bijna pal op de kop. Sinds vandaag weten we dat het aan de kust hard kan waaien, zelfs heel hard kan waaien.

Omdat de tram nu een prioritair voertuig is hadden de organisatoren hun parcours moeten hertekenen. Ik had nochtans eens graag over de Hoge Blekker gelopen. Nu kregen we twee rondes voorgeschoteld. Elke ronde hadden ze mooi in twee gesplitst. De ene helft op het strand met de wind op kop, de andere helft op de dijk met de wind van achter. Zo mochten we ook 4 keer door het los zand ploeteren. Alsof dat nog niet zwaar genoeg was zat in de omloop ook nog een 500m lang duinenpad met los zand en geen meter plat. We hebben dus waar voor ons geld gekregen.

IMGP1392 - kopie

Deze keer hoefde ik ook niet alleen op te draven. De voet van Nicole hield zich deze week rustig zodat zij ook aan de start kon verschijnen. Marc was ook mee, al was het dan slechts als supporter.

De start werd rond 15u gegeven. Waar de startlijn zich bevond was wel even gissen. Ook een schot heb ik ook niet gehoord. Plots kwam de massa in beweging en waren we vertrokken. Tot halverwege de eerste ronde kon ik Nicole bijhouden, maar daarna moest ik haar laten gaan en ik heb haar maar teruggezien na de aankomst.

IMGP1413 - kopieIMGP1419 - kopie

De eerste strook aan de waterlijn was ongelofelijk zwaar. In het teruglopen met de wind van achter kwam het er op aan om niet te snel van stapel te lopen en te recupereren voor de tweede strook met de wind op kop. In deze strook kon ik nog twee dames oppikken. De ene is mij na de aankomst zelfs komen bedanken omdat zij die zware kilometers in mijn spoor had mogen lopen.

Ondertussen zaten de meegereisde supporters bang af te wachten of we het einde wel zouden halen.

IMGP1421 - kopie

Hun vrees was echter ongegrond want Nicole en ik haalden beide uitgeput, maar voldaan de finish. Volgens de voorlopige uitslag eindigde Nicole als 9de in haar leeftijdscategorie en als 325ste in totaal in een tijd van 1:20:43. Ik eindigde 91ste in mijn leeftijdscategorie en 383ste in totaal in een tijd van 1:24:01. Wat er met de tijden gebeurde weet ik niet, want toen ik over de aankomst liep gaf de klok nog maar 1u22 aan. De seconden heb ik niet gezien. Ofwel liep iedereen een minuut sneller dan aangegeven, ofwel heeft men de klok aan de aankomst te laat gestart.

22:45 Gepost door Herman in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

25/03/2007

Damme - Brugge - Damme

Net zoals Europa ben ik vandaag 50 geworden. Vanaf nu mag ik dus ook aantreden in de categorie +50. Om eens uit te proberen hoe dat voelt reden we naar Damme om er deel te nemen aan Damme-Brugge-Damme. Ik was eigenlijk vertrokken met de bedoeling om aan de 9km deel te nemen, maar ginds aangekomen kon ik niet aan de verleiding weerstaan om net zoals Pirmin toch de 4km te lopen.

Eigenlijk hadden ze de 4km beter Damme-Sluis-Damme genoemd. Aan het kanaal Brugge-Damme-Sluis moesten we in tegenstelling tot de 9km rechtsaf richting Sluis, twee km naast het kanaal, de volgende brug over en dan terug langs de andere kant naar Damme. Tot in Sluis zijn we vermoedelijk wel niet geweest, daarvoor was de afstand te kort.

Om 15u werden we op gang geschoten. Al na een honderdtal meter kwamen we aan het kanaal. De eerste twee km moesten afgelegd worden met een strakke tegenwind. Dat was zeker niet in mijn nadeel, want ik kan redelijk goed tegen de wind in lopen. Wie wat snel gestart was kreeg hier de rekening gepresenteerd. Aan het keerpunt zag ik dat Pirmin nog niet zo ver achter lag. De laatste twee km stond de wind in de rug en omdat mijn onmiddellijke tegenstanders op veilige afstand volgden kon ik op reserve naar de aankomst lopen. Ik kwam binnen als 18de in totaal en als 5de in mijn categorie in een tijd van 17'44". Met een gemiddelde van 4'26" per km of een gemiddelde snelheid van meer dan 13,5km/u mag ik best tevreden zijn.

Pirmin liep binnen als 50ste in totaal en als 7de in zijn categorie in een tijd van 22'30". Ook nog niet zo slecht gezien hij de laatste tijd wat minder aan trainen toe kwam.

IMGP1370 - kopie

21:29 Gepost door Herman | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

19/03/2007

BK Masters Cross

Dit jaar was ik alleen van onze groep in het BK veldlopen. Zowel Marc als Nicole moesten aan de kant blijven met een kwetsuur.

Het parcours was bijlange niet zo zwaar als dat van verleden jaar op de flanken van de maasvallei. Op een modderstrook van een 50m na was alles goed beloopbaar. Alleen de hevige rukwinden gooiden soms wat roet in het eten.

Dit was meteen ook mijn laatste wedstrijd als M+45. Samen met Europa mag ik vanaf volgende week zondag aantreden bij de M+50. Zoals altijd in het BK wou ik niet als laatste eindigen. Meestal is dat in het BK nogal een heksentoer omdat er daar meestal weinig deelnemers aan de start komen. Dit jaar waren er maar 54 ingeschreven. Daarom ben ik dan ook niet te snel gestart. Na een paar honderd meter kon ik er al twee achter laten, waardoor ik de wedstrijd zonder problemen kon uitlopen. Ik werd uiteindelijk 45ste.

IMGP1334 - kopie
 

08:47 Gepost door Herman | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

11/03/2007

BK Masters Indoor Gent

Vandaag was het zo een dag van net niet. Ik had mij ingeschreven voor de wedstrijd over 800m en voor die over 1500m.

Dat het mij niet ging lukken om twee maal een topprestatie te leveren had ik wel op voorhand gedacht. Ik was met de hoop naar de Topsporthal vertrokken om mijn PR op de 800m te verbeteren en op de 1500m een tijd te realiseren van onder de 6 minuten.

Op de 800m scheelde het maar een haar. Ik eindigde in een tijd van 2'54"91/100 (16,466 km/u), slechts 44/100 boven mijn PR.

De 1500m was een primeur. Het was de eerste maal dat ik op een piste die afstand liep. Met een tijd van 6'01"25/100 (14,948 km/u) en al een 800m in de benen mag ik best tevreden zijn. In andere omstandigheden kan van die tijd vermoedelijk nog een pak af.

IMGP1261 - kopie

 

19:41 Gepost door Herman | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

04/03/2007

Oostende-Brugge

De eerste wedstrijd van het jaar (over een afstand van 16 km) is traditioneel een goede waardemeter om de conditie eens te testen.
In de vorige jaren heb ik in deze stratenloop nogal wisselvallige uitslagen gelopen. Bij mijn eerste deelname in 2004 liep ik 1:35:13, in 2005 1:23:31 en in 2006 1:27:12. Hoe het dit jaar zou uitdraaien was een groot vraagteken. Sinds we aan het Citadelpark oefenen, trainen we immers op een andere manier. Speciale trainingen voor een afstand van 16 km hebben we tot nu toe ook niet afgewerkt. Deze wedstrijd zit eigenlijk ook wat ongelukkig in mijn kalender, want volgende week is er het BK indoor en de week daarna het BK cross. En daar wordt over een veel kortere afstand gelopen.
De wind was ook van de partij en stond fel in het nadeel. Net zoals ik vorige week weinig last had van de modder, bleek ik ook nu weinig hinder te ondervinden van de wind. Bij elke windstoot zag ik de lopers in mijn buurt vertragen, waardoor ik telkens wat afstand kon nemen.
Ondanks het feit dat ik niet van zulke lange afstanden hou, had ik toch gehoopt op een goede prestatie en droomde ik van een tijd van 1:20. Ook Kristof zou al blij geweest zijn met deze tijd. Om niet dezelfde fout van vorig jaar te maken, heb ik mij niet vooraan geplaatst bij de start. De eerste km liep ik in een echt joggerstempo om wat op te warmen. In km 2 kreeg ik Gustaaf Symoens in het vizier. Kristof die samen met mij gestart was volgde niet en deed het wat kalmer aan in het begin. Ik besloot om te proberen Gustaaf te volgen. Dat ging zo goed dat ik hem na een tijd kon voorbij lopen. Het lukte mij om Gustaaf tot halfweg achter mij houden. Aan de bevoorrading liep hij mij opnieuw voorbij. Ik kon nog 2 km aanklampen, maar dan moest ik hem laten gaan.
Aan de 10 km passeerde ik in een tijd iets boven de 59'. Op dat moment zat er nog een tijd van 1u20 in. Honderd meter verder werd ik bijgehaald door Kristof. Ondanks zijn aansporingen kon ik toch niet volgen. Vanaf dat moment was het kilometers aftellen en kijken op de klok of ik mijn tempo van 5 min per kilometer kon aanhouden. Bij het bord van de 15 km zat ik nog altijd in mijn tempo. De laatste kilometer kon ik zelfs nog iets versnellen. Ik eindigde in een tijd van 1:19:18. Kristof deed het nog meer dan twee minuten sneller in 1:17:00.
Dat ik mijn PR zomaar eventjes met 4'13" verbeterde, is een prachtig bewijs dat we met de trainingsmethode van Marc op het goede spoor zitten. Als ik mij niet vergis was dit de eerste keer in mijn loperscarriere dat ik over zo een afstand een gemiddelde snelheid haalde van boven de 12 km per uur. En dat zelfs zonder speciaal te trainen op die afstand.

IMGP1169 - kopieIMGP1173 - kopieIMGP1159 - kopie

20:30 Gepost door Herman | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |